muay boran, Pendekar, chi academy, muay boran den bosch, muay boran rotterdam
Artikels

Een kijkje in de oude kunst van Muay Boran

Geschiedenis en oorsprong van Muay Boran

Muay Boran is een oude vorm van krijgskunst die zijn oorsprong vindt in Zuidoost-Azië, ook wel bekend als ‘oud boksen’. Het wordt verondersteld te zijn ontstaan tussen de 16e en 18e eeuw en door Thaise krijgers te zijn ontwikkeld, bestaande uit een combinatie van verschillende Martial Arts uit landen als China, India en Birma. Muay Boran staat bekend om zijn unieke en krachtige technieken, die door de eeuwen heen zijn ontwikkeld tot zeer effectieve martial art.

De technieken die in Muay Boran worden gebruikt, worden nog steeds van generatie op generatie doorgegeven, met behoud van de geschiedenis en oorsprong.

muay boran, Pendekar, chi academy, muay boran den bosch, muay boran rotterdam

Naast de technieken verwerkten de Thaise krijgers ook spirituele en mentale aspecten in de beoefening van Muay Boran. Dit omvatte het gebruik van dans, rituelen en meditaties. Men geloofde dat deze spirituele en mentale componenten de krijgers een voorsprong gaven in de strijd en hen hielpen zich mentaal voor te bereiden op de strijd.

Deze ongewapende krijgskunst wordt beschouwd als de voorloper van het moderne Muay Thai. Ook bekend als de “Kunst van de 8 ledematen”, waarbij de vuisten, ellebogen, knieën en schenen onderdeel zijn van het arsenaal. Door de eeuwen heen is Muay Thai een populaire sport geworden in Thailand, met wedstrijden die overal plaatsvinden.

Technieken en bewegingen van Muay Boran

Muay Boran is een vorm van zelfverdediging en omvat een verscheidenheid aan technieken en bewegingen, waaronder stoten, trappen, ellebogen, kniestoten en worpen. Muay Boran benadrukt ook het belang van het gebruik van je hele lichaam in gevechten. Denk hierbij aan het gebruik van hun heupen, romp en hoofd. Ten slotte leren Muay Boran-beoefenaars hoe zij hun energie en ademhaling kunnen gebruiken om de effectiviteit in een gevecht te maximaliseren. Dit betekent dat ze hun ademhaling moeten kunnen beheersen, gefocust en kalm moeten blijven tijdens een gevecht.

Muay Boran kent vele looptechnieken, voorbeelden zijn tijgerloop en de drie-stap, waarbij de vechter de functies en belang van het loopwerk leert kennen. Om vandaag de dag, deze vechtkunst op een structurele manier door te geven, zijn de eerste 15 basis principes samengevat in de Mae Mai, ook wel moedertechnieken genaamd. Verdere technieken komen aan bod na het leren van deze basistechnieken.

De gewapende vorm bevat ook oude wapentechnieken, zoals zwaard (dhab) en stok.

muay boran, krabi krabong

De fysieke en mentale voordelen van Muay Boran

Muay Boran helpt bij het ontwikkelen van fysieke als mentale voordelen. Fysiek helpt het bij algehele conditie en kracht, maar ook bij flexibiliteit en behendigheid. Het helpt ook balans, coördinatie en de houding te verbeteren. Muay Boran staat ook bekend als een uitstekende vorm van zelfverdediging, waarbij beoefenaars verschillende facetten van verdediging leren (blokkeren, pareren, grijpen) en de tegenstander kan uitschakelen.

Geestelijk moedigt deze krijgskunst discipline aan, bouwt zelfvertrouwen op en helpt de focus en concentratie te vergroten. Het beoefenen van Muay Boran kan ook helpen om stress en angst te verlichten, omdat het draait om zelfbewustzijn en interne rust. Met zijn combinatie van fysieke en mentale voordelen is deze traditionele krijgskunst een effectieve en heilzame vorm van lichaamsbeweging voor iedereen die in vorm wil komen en zijn/haar algehele welzijn wil verbeteren.

muay boran, kru, Muay Thai

Traditionele trainingsmethoden van Boran

Traditionele trainingsmethoden voor Muay Boran zijn gericht op het bijbrengen van discipline en gevechtsvaardigheden bij studenten. Training begint met de basis zoals trappen en stoten, maar ook met meer complexe technieken uit de Mae-Mai en Look-Mai (kinder technieken). De training is ook gericht op het ontwikkelen van kracht, uithoudingsvermogen en behendigheid. Trainingsoefeningen kunnen variëren van gevecht-drills, combinaties, schaduwboksen, zak-training tot aan clinching-oefeningen. Daarnaast ligt de nadruk op het ontwikkelen van het mentale aspect van vechtsporten zoals concentratie en focus. Dit wordt bereikt door middel van meditatie, visualisatie en ademhalingsoefeningen (Chod Muay). Ten slotte leren studenten de tradities, gebruiken en filosofie van Muay Boran, zoals het respecteren van hun leraren.

wai kru, muay boran, muay boran Den Bosch, Pendekar

De geheimen van de traditionele Muay Thai Boran blootleggen

Muay Boran is een oude krijgskunst die doordrenkt is van traditie en mysterie. Eeuwenlang is het in het geheim gehuld geweest en alleen onderwezen aan een select groepje mensen die bereid zijn zich volledig te wijden aan het beheersen van de technieken. Naarmate de jaren verstreken en de populariteit van de kunst sterk afnam, werd het risico steeds groter dat de kunst en technieken in de vergetelheid raakte. Hierdoor werden steeds meer van deze geheimen onthuld en speciale opleidingen opgestart om de kunst nieuw leven in te blazen. Door de studie van historische documenten en hedendaagse krijgskunstenaars is het mogelijk om meer te weten te komen over de verschillende vormen en technieken van Muay Boran.

De opkomst van Muay Boran in de moderne tijd is deels te danken aan het feit dat er een leercurriculum is opgezet, zodat het een relatief eenvoudige krijgskunst is om te leren. Het is een effectieve vorm van zelfverdediging, en waarbij beoefenaars naast de fysieke voordelen ook vruchten kunnen vluchten van de mentale aspecten.

muay boran, muay boran den bosch

Boran is een veelzijdige vechtsport, waardoor het zeer geschikt is voor verschillende vechtstijlen. Het stelt beoefenaars in staat hun vechtsportvaardigheden op verschillende manieren aan te scherpen. En is een uitstekende keuze voor mensen die een traditionele krijgskunst met moderne praktische toepassingen willen leren.

Kijk op onze pagina als jij meer weten over onze Muay Boran lessen in Den Bosch en een proefles wilt aanvragen.

Meer algemene informatie over Muay Boran is te vinden op www.muayboran.nl

You may also like...

Popular Articles...