ashtanga yoga
Artikels

Een korte gids voor Ashtanga Yoga bij de Chi Academy

Ben je op zoek naar een nieuwe manier om fit en actief te blijven? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de wereld van yoga, maar weet je niet waar te beginnen? Als dat zo is, dan zou Ashtanga Yoga de perfecte beoefening voor jou kunnen zijn. In dit artikel geven we een overzicht van deze yogastijl en leggen we uit waarom het een goede keuze is voor beginners.

Wat is Ashtanga-yoga?

Ashtanga Yoga is een yoga-vorm gebaseerd op acht morele principes en een vaste reeks yogahoudingen. In het Sanskriet betekent ashtanga: acht-ledematen (asta = acht, anga =ledematen). Het staat ook bekend als een krachtige yoga-vorm, omdat het de stroom en ademhaling tussen houdingen benadrukt. Deze methode benadrukt het belang van het verbinden van de beweging van het lichaam met de ademhaling. Ashtanga Yoga is een pad met acht ledematen om de staat van yoga (eenheid) te bereiken en omvat een vaste reeks houdingen die met elkaar verbonden zijn met adem. Het beoefenen van Ashtanga Yoga kan veel voordelen opleveren, waaronder meer flexibiliteit, kracht, coördinatie en balans. Het kan ook helpen om stress te verminderen, de concentratie en focus te verbeteren en de algehele gezondheid te bevorderen.

ashtanga yoga

Geschiedenis en achtergrond van Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga is een oude praktijk die zijn oorsprong vindt in de Yoga Korunta, een manuscript geschreven door Vamana Rishi. Dit yogasysteem wordt sterk beïnvloed door de acht ledematen van Patanjali, een reeks richtlijnen voor yogabeoefening. K. Pattabhi Jois wordt gecrediteerd voor het populair maken van de stijl van Ashtanga Yoga in de twintigste eeuw. Van Ashtanga yoga wordt gezegd dat het een moderne vorm van yoga is als oefening, en het probeert het individuele zelf in eenheid te brengen met het universele Zelf. Het beoefenen van Ashtanga Yoga kan veel voordelen opleveren, zoals verbeterde kracht en flexibiliteit, verbeterde mentale focus en helderheid, en een betere verbinding met iemands innerlijke zelf. De houdingen en reeksen van Ashtanga yoga zijn ontworpen om beoefenaars te helpen deze doelen te bereiken. Het is belangrijk om te weten hoe je je moet voorbereiden op een Ashtanga yogales en om je bewust te zijn van veelvoorkomende fouten bij het beoefenen van Ashtanga Yoga om het volledige voordeel van deze yogastijl te krijgen.

De acht ledematen van Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga is verdeeld in acht ledematen, die worden geschetst in Patanjali’s Yoga Sutra’s. De acht ledematen staan ​​bekend als niyama (positieve plichten of observaties), yama (universele moraliteit), asana (houding), pranayama (adembeheersing), pratyahara (zintuigbeheersing), dharana (concentratie), dhyana (meditatie) en samadhi (transcendentie). ). Deze ledematen zijn allemaal met elkaar verbonden om een ​​verenigde praktijk te creëren. Het beoefenen van de acht ledematen van Ashtanga Yoga helpt om balans te creëren in lichaam en geest en leidt tot een dieper begrip van jezelf. Door de acht ledematen te oefenen, kunnen beoefenaars meer bewustzijn, helderheid en innerlijke vrede krijgen.

Ashtanga Yoga Den Bosch

Voordelen van het beoefenen van Ashtanga Yoga

Het beoefenen van Ashtanga yoga kan studenten verschillende voordelen opleveren. Regelmatige beoefening van dit type yoga kan fysieke onevenwichtigheden herstellen en stabiliteit, kracht en flexibiliteit in het lichaam brengen. Het versterkt, ontgift en zuivert ook het lichaam, kalmeert de geest en verhoogt de concentratie. Verbeterde balans, coördinatie en focus zijn allemaal mogelijk met regelmatige oefening, evenals meer bewustzijn en zelfbeheersing. Bovendien helpt Ashtanga yoga om een ​​gevoel van vrede en sereniteit te cultiveren. Het kan een effectief hulpmiddel zijn om bewegingen, ademhalingspatronen en aandacht in één keer onder controle te houden, wat de concentratie verhoogt en helpt om kalmte te brengen. Daarom kan Ashtanga-yoga een krachtige manier zijn voor beoefenaars om hun lichaam en geest af te stemmen om hun optimale gezondheidsniveau te bereiken.

De houdingen en sequenties van Ashtanga Yoga

De houdingen en reeksen van Ashtanga Yoga vormen een belangrijk onderdeel van de beoefening. De Primary-serie bevat vier soorten poses: staand, zittend, een laatste reeks en The Final Three. In Mysore Class wordt de student een opeenvolging van houdingen aangeleerd door middel van een-op-een instructie. Cheat sheets met foto’s van de fundamentele houdingen en foto’s van de eerste Ashtanga yogaserie zijn beschikbaar om beoefenaars te helpen. Ashtanga is een zeer dynamische en atletische vorm van hatha yoga, opgebouwd uit zes reeksen of niveaus, met een vaste volgorde van houdingen. Als je weet hoe je je moet voorbereiden op een Ashtanga yogales en veelvoorkomende fouten kunt vermijden, kun je het meeste uit je beoefening halen.

yoga, yoga den bosch

Hoe je je voorbereidt op een Ashtanga yogales

Voorbereiding op een Ashtanga yogales is belangrijk om het meeste uit je beoefening te halen. Als beginner kun je het beste beginnen met een introductiecursus of beginnersles, aangezien er van de meeste Ashtanga-lessen zes series zijn die beginnen met The Primary Series. Dit is een begeleide les waarbij de docent je helpt bij de basisbeginselen. Klein beginnen en stapsgewijs opbouwen is de sleutel als het gaat om Ashtanga yoga – de tijd nemen om je te concentreren op je ademhaling, techniek in de houdingen, concentratie en gecontroleerde bewegingen. Gun je zelf de tijd om vertrouwd te raken met de houdingen en reeksen van Ashtanga-yoga, evenals met de Sanskriet-mantra’s die aan het begin en einde van een Ashtanga-les worden gezongen. Met voorbereiding, toewijding en focus ben je op weg om de beoefening van Ashtanga yoga onder de knie te krijgen.

Veelvoorkomende fouten bij het beoefenen van Ashtanga Yoga

Het beoefenen van Ashtanga yoga kan een lonende ervaring zijn, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van veelvoorkomende fouten, zodat je ze kunt vermijden en het meeste uit je beoefening kunt halen. Een veelgemaakte fout is om te snel te veel te willen doen, zoals ingewikkelde poses proberen of jezelf dwingen om geavanceerde reeksen te voltooien. Het is belangrijk om bij de basis te beginnen en langzaam je beoefening op te bouwen. Een andere fout is om het belang van adem te vergeten en te veel op de houdingen te focussen. Vergeet niet om de tijd te nemen om je ademhaling te verbinden met elke beweging en gebruik Ujjayi-ademhaling tijdens je oefening. Andere fouten zijn onder meer niet luisteren naar je lichaam, niet focussen op vorm en niet opwarmen voordat je gaat oefenen. Al deze fouten kunnen schadelijk zijn als ze vaak worden gedaan, dus het is belangrijk om opmerkzaam te zijn bij het beoefenen van Ashtanga-yoga en je beoefening dienovereenkomstig aan te passen.

Ashtanga Yoga bij de Chi Academy

Bij de Chi Academy geven we Mysore als begeleide les. Voor beginners is de begeleide les het beste om mee te starten. Na verloop van tijd is instroom naar de Mysore klas een logische toevoeging. Lees hier meer over onze Ashtanga lessen en het boeken van een proefles.

You may also like...

Popular Articles...