Vasten!

Vasten!

Sinds een paar maanden zijn wij gestart met Periodiek vasten (intermittent fasting) naast het veganistische leven.

Kort door de bocht: we slaan het ontbijt over

Waarom? 5x daarom

1. Het zorgt voor minder insuline pieken, groeihormonen worden gestimuleerd en je cellen worden gerepareerd.
2. Helpt je afvallen en ook tegen die mooie one pack.
3. Beter voor je bloedcirculatie, beter voor je hart.
4. Goed voor je hersenenen, nee helaas je word niet slimmer maar wel wijzer ūüėČ
5. Minder eten maakt je fitter, scherper en mooie kans om prettiger oud te mogen worden.

En eigenlijk nog meer …x daarom maar dat wordt een andere topic!

Intermittent fasting: Wat is het nu dan?

Ok, voor de Jip & Janneke’s onder ons: je gaat elke dag vasten.
Dit doen we eigenlijk allemaal want tijdens het slapen eten we niet. Dit vasten trekken we voor het gemak door.

Nu eet je bijvoorbeeld tussen 12.00 en 20.00 twee gezonde maaltijden en geen tussendoortjes.
Er zijn ook weer veel verschillende methodieken mogelijk, zoals 1x in de week24 uur vasten: door op één dag alleen te leven op water, kruidenthee en zwarte koffie.
Dit is mijn maandag for example, maar goed, ook hier kunnen we uitgebreid alle mogelijkheden bespreken, wederom een andere topic.

Basis: we consumeren teveel in deze maatschappij

Wil je een exotische groente uit Timboektoe? Prima, want die vind je gewoon in de dichtstbijzijnde supermarkt. Vroeger moest je gaan jagen voor een stuk vlees AKA eiwit. Nu ga je naar de supermarkt en zit je vleesje mooi gesneden, perfect in een mooi plastic pakje. Gemak en luxe, dat is zo 2017!

En dan heb ik het niet eens over suikers, E-nummers en alles wat je maakt uit een pakje, wat uit een blik komt of wederom suikers zoals snoep, koek, snacks etc.

We zijn de natuur in ons zelf een beetje verloren. En door meer te nemen dan ons lichaam nodig heeft, krijgen we kwaaltjes… die ziektes kunnen worden, vermoeidheid, overgewicht en halen we ons bijzondere werkende eigen machine: ons lichaam, helemaal ut balans.

Na een aantal weken kan ik zeggen…

…Ik voel me goed! Heb weinig echt honger.. kennen we btw niet hier, maar ok ik bedoel natuurlijk trek. Wat allemaal komt door ons insuline gehalte die we maar al te graag voeden.

Geen ontbijt is trouwens voor velen alsof je zegt: eet je schoen maar op? Het is niet verantwoord blablabla.. met alle respect, ik dacht zelf net zo!
Ja, want zeker laten wij ons, onbewust, be√Įnvloeden door social media, televisie met hun reclames over de schijf van 5 en lezen we dat je moet ontbijten om je spijsvertering op te starten.

Het is wetenschappelijk bewezen dat dit niet het geval is!
Alles draait om geld, en als zoveel mogelijk mensen maar bijvoorbeeld yoghurt met muesli, melk met cereals of boterhammetjes eten de ochtend, is dit weer extra omzet. Think about it!

Ik ga de komende weken een dagelijkse blog bijhouden, want ik neem alles tot the next level: Ketogenisch dieet?!!

To be continued…

Ps. Over heel ons voedingspatroon, dit is natuurlijk voor een volwassene. Onze zoon moet soms eiwitten, cq. vis & vlees, eten voor zijn voedingsstoffen, want die maak ik echt niet blij met gefermenteerde tofu en ook krijgt hij gewoon een bammetje (brood zonder suiker en melk) in de ochtend. Als hij later een bepaalde leeftijd heeft, mag hij zelf beslissen wat hij eet.